El servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona ofereix diverses activitats i programes a les biblioteques per tal de fomentar i dinamitzar una àmplia oferta cultural i lúdica per a tots els públics. Des de l’any 2018, el taller de Les cúpules de Leonardo del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) forma part d’aquesta programació, enguany amb una oferta renovada.
Si vols gaudir de Les cúpules de Leonardo, estigues atent a les nostres xarxes socials per informar-te quan anem al teu municipi:
FB: @LeonarDomeProject
TW: @LeonarDome_
IG: @leonar__dome
Ah! I si participes en el taller, no t’oblidis de compartir les teves fotografies, vídeos, experiència i comentaris a través dels nostres canals.
Com funcionen Les cúpules de Leonardome?
El taller, amb una durada de 75 a 90 minuts, està organitzat pel MMACA i està dirigit a tot tipus de públic: infants, joves, adults i públic familiar. L’activitat comença amb una presentació del personatge de Leonardo da Vinci i el seu entorn històric, artístic i científic per tal de contextualitzar als i a les participants.
Tot seguit, es planteja el problema de fer un pont o una coberta amb bastons més curts que la longitud total i la solució dibuixada per Leonardo de l’encavalcament mutu d’aquests. És aquí on entren en acció els bastons de 50 centímetres i amb 4 osques de Leonardome.
Després de donar les explicacions per col·locar les peces segons el patró geomètric triat el grup aconsegueix, aproximadament en 20 minuts, aixecar la cúpula de 5 metres de diàmetre. Els petits queden fascinats amb la construcció i, en finalitzar-la, es deleixen per entrar-hi dins!
Ja fora de la cúpula, el repte continua. És el moment d’aixecar-la entre tots i totes! Actuant coordinadament tot el grup, s’aconsegueix elevar la cúpula i admirar la seva estructura geomètrica des de sota, un moment intens i espectacular gràcies a la participació col·lectiva de tots els i les participants.
Finalment, es fa tremolar l’estructura fins a fer-la caure com un castell de cartes, recollint les fustes i, si cal, per fer una segona construcció. Per concloure l’activitat, es promou la reflexió i discussió de les qüestions que hagin sorgit durant tot aquest procediment, siguin geomètriques, arquitectòniques o històriques.
Aquest 2019 tenim més novetats!
Enguany el MMACA ha ampliat l’acord amb la Diputació de Barcelona amb un segon taller, L’home de Vitruvi de Leonardo da Vinci, una reproducció del dibuix realitzat el 1492 per Leonardo da Vinci i que serveix perquè els visitants descobreixin les proporcions d’alçada, envergadura, palmell i avantbraç, entre d’altres. L’activitat està dirigida a adults, famílies, infants i joves. Més informació al web del Museu.