Des del 9 de febrer es pot veure al Cosmocaixa l’exposició “Art matemàtic”, de Rinus Roelofs. Entrevistem aquest artista i matemàtic que va inspirar la creació de Leonardome.
Quina importància té Leonardo da Vinci en els teus experiments amb figures geomètriques i matemàtiques?
En un moment donat, mentre experimentava amb la construcció d’estructures, vaig trobar una manera fantàstica de construir cúpules. I quan vaig començar a crear aquestes cúpules em semblava inconcebible que jo fos el primer a descobrir els principis matemàtics que les sustentaven. Així que vaig començar un llarg procés de recerca fins que, finalment, vaig trobar els dibuixos de Leonardo da Vinci en el seu Codex Atlanticus que semblaven contenir la mateixa idea de construir cúpules. Aquesta va ser la connexió amb Leonardo, i va ser meravellós.
Què va implicar el descobriment del Codex Atlanticus per a la teva investigació i la teva obra?
Trobar aquesta connexió amb Leonardo va ser alguna cosa especial. Encara avui no hi ha una explicació clara sobre que signifiquen aquests dibuixos del Codex Atlanticus. Però jo vaig sentir que podia reconèixer aquests patrons, ja que els meus dibuixos de cúpules tridimensionals eren exactament iguals als de Leonardo. Va ser fantàstic poder comprendre en certa manera aquests dibuixos.
Han comparat les teves obres amb els dibuixos fascinants i gairebé impossibles de M.C. Escher… Què tenen en comú?
No sé si tenim gaire en comú. Escher m’ha inspirat, òbviament, sobretot perquè no hi ha molts artistes en el camp de l’art matemàtic o l’art de les matemàtiques. I crec que Escher va ser un dels primers a això o almenys un dels més famosos. Però el meu treball és molt diferent del seu: ell treballava únicament amb les dues dimensions, i jo estic més interessat en les tres dimensions. Però tots dos compartim l’interès per fer visibles les matemàtiques.
Les cúpules de Leonardome parteixen de la teva recerca de patrons i del Codex Atlanticus. Què et sembla el resultat final?
M’alegra molt la connexió amb Leonardome i amb el Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA). He gaudit molt treballant amb les cúpules, i per això vull que més gent s’ho passi tan bé com jo. El que feu amb Leonardome és compartir aquest divertiment, fent que aquests materials estiguin disponibles per a tothom. I això és una cosa fantàstica.
Creus que les cúpules de Leonardome tenen un valor arquitectònic?
Crec que sí, que poden ser utilitzades en el camp de l’arquitectura, i també en altres àmbits. Però no és el que m’interessa. Jo no sóc arquitecte, sóc escultor, i em dedico a crear coses “inútils”. Per a mi sempre hi ha nous patrons, noves maneres de construir estructures, de crear escultures matemàtiques. Però estic segur que altres podrien aprofundir en aquests possibles usos de les cúpules.
Com pot Leonardome ajudar en l’àmbit educatiu?
Els nens juguen amb les cúpules, i s’ho passen bé. Les dominen fàcilment, i la mida és adequada per a ells. Fixeu-vos en les seves cares quan estan construint amb Leonardome: jo crec que el que passa és senzillament genial!